Mısır Gezi Güncesi 2010 (Mısır Turu) 6.Gün


MISIR GEZİ GÜNCESİ / 6.Gün

<<< 5.Gün'e Dönmek İçin Lütfen Tıklayın

6.Gün:
Bugün Giza Piramitleri ve Kahire müzesi, Kahire Çarşısı gezisinin olduğu gün. Dünya’nın yedi harikasından biri olan Keops Piramidini göreceğimiz gün. Sabah kahvaltıdan sonra 08.15’te otobüs ve rehberimiz gelip bizi aldı, diğer otellerdekileri de aldıktan sonra doğrudan Giza Piramitlerinin bulunduğu bölgeye gittik. Kapıda piramitlerin olduğu bölgeye giriş için gerekli olan biletleri rehberimiz bize dağıttı. Bu bilet yalnızca piramitlerin olduğu bölgeye geçmek için kullanılıyor. Piramitlerin içerisindeki mezar odalarını görmek isterseniz Keops Piramidi için 100 LE/ 18$ / 29 TL, Kefren Piramidi için 60LE/ 11$ / 17TL tutarında başka bir bilet daha almanız gerekiyor. Rehber iki piramidin mezar odasının aynı olduğunu, içeride taş lahitten başka bir şey bulunmadığını söyledi. Tabi buraya kadar gelmişken sadece taş da olsa içeri girmek gerekirdi. Rehber içinin aynı olduğunu söylediği için girmek isteyen herkes Kefren için bilet aldı. Bilet kontrolünden sonra artık piramitlerin olduğu bölgeye geçiyorsunuz. Bu bileti sakın kaybetmeyin ileride mumyalama tapınağına girişte de kullanacaksınız.

İşte o bölgeye geçtikten sonra neden bu piramidin dünyanın yedi harikasından birisi olarak seçildiğini anlıyorsunuz. Bu yükseklikteki yapı 4500 sene önce yapılmıştı ve tüm görkemiyle hala karşımızda duruyordu.

Keops Piramidi
Piramitlerin olduğu bölgeye girdiğinizde size en yakın ve en büyük olan piramit Keops, onun arkasında ve biraz daha küçük olanı Kefren, onunda arkasındaki Mykerinus piramitlerini göreceksiniz. Ayrıca 3 küçük kraliçe piramidi bulunuyor. Kefren’in üst kısımlarında sıvaları halen duruyor, diğer ikisinin ki ise dökülmüş. Bu bölgeye girdiğinizde çevrenize bir sürü satıcı üşüşüyor. Bedevi şapkası, incik boncuk satmaya çalışıyorlar, sakın prim vermeyin hediye diye elinize tutuşturup daha sonra para istiyorlar. Hiçbir şekilde almayın. Aynı şekilde deveye bindirmeye çalışırlar, binmek bedava derler, binerseniz indirmek için 100 LE/ 18$ / 29 TL isterler. Sakın binmeyin, fotoğraflarını çekmeyin. Fotoğraf makinasını kimseye vermeyin. Fotoğrafınızı çekelim diyip alırlar, geri vermek için para isterler. Bizim rehberimiz bu uyarıları yaptığı için biz şanslıydık. Ama bizim kadar şanslı olmayanları da gördük. Hem zamanınızı, hem paranızı çalıyorlar. Sert ve kararlı bir şekilde istemediğinizi söyleyin, gidiyorlar.
Bu bölgede bol bol fotoğraf çekip, daha sonra kefrenin yanına gidiyoruz. Ve mezar odasına girmek için kapıya yöneliyoruz. Keops piramidinde mezar odası piramidin ortasına doğru iken Kefren piramidinde tabanda bulunuyor. Biletlerimizi verip Kefren piramidinin içine giren yola giriyoruz. Giriş çok dar, nerdeyse ördek yürüyüşü yaparak içeri girip ilk başta aşağıya daha sonra yukarıya bu şekilde yürüyorsunuz. Ve karşınızdan gelenlerde oluyor. İçeriye girilmeyecek kadar havasız değil, içerideki nem bir süre sonra rahatsız etmeye başlıyor ama siz o zamana kadar göreceğinizi görmüş, çıkışa yönelmiş oluyorsunuz. İçeriye fotoğraf makinası sokmak yasak, neden yasak olduğu konusunda hiçbir fikrim yok, içeride hiyolografik yazılar, resimler vs. yok taş duvarlar, taş koridor, taş oda ve taş içi boş lahit. Yine de Mısır’a gitmişken piramidin içine de girmek gerekir diye düşünüyorum, tabi eğer bir rahatsızlığınız yoksa (solunum, klaustrofobi vs.).


Kefren Piramidi
Buradan sonra Piramitleri panoramik olarak gören bir tepeye gittik. Bütün turlar sanırım buraya geliyor. Burada herkes fotoğraf çektirme yarışı içerisinde, enteresan pozlarda yakalamanın mümkün olduğu bu bölgede herkes parmağının ucuna piramidi almak için bir yarış içerisinde.
Piramitlerin Panoramik Fotoğrafı
Öndeki Kefren Piramidi, Arkadaki Keops Piramidi
İsterseniz Keops piramidinin arkasında kapalı bir alanda ölen firavun mumyalama tapınağına götürülürken kullanılan geminin sergilendiği bir bölüm var. (Fiyatı 100 LE/ 18$ / 29 TL) Ben girmediğim için ne var, ne yok, görmeye değer mi bilemiyorum, bizim turdan kimse girmedi.
Panoramik tepeden Kefren piramidinin, mumyalama tapınağına geçiyoruz. Bu bölgede ayrıca bir sfenks de bulunuyor. Buraya girişte ilk piramitler bölgesine girerken kullandığınız bileti göstermeniz gerekiyor. Bu tapınakta firavun Kefren Piramidine yerleştirilmeden önce, rahipler tarafından bir ritüel ile mumyalanıyor. Mumyalamada farklı karışımlar ve parfümler kullanılıyor. Mumyalanan firavun tapınaktan piramide kadar uzanan yoldan rahiplerce taşınarak özel eşyalarıyla beraber piramide yerleştiriliyor ve piramit bir daha açılmamak üzere kapatılıyor. Bu tapınaktan sfenksi yandan görüyorsunuz. Burada da bir fotoğraf yarışı sürüyor. Sfenksi öperken, sfenks elinizi öperken, yumruk atarken vs. ilginç fotolar çekebiliyorsunuz. Veya burada bulunan çocuklar bu işi yapıp sizden fahiş fiyatlar talep edebiliyorlar.

Sfenks
Tapınak Girişi ve Sfenks
Tapınak sonrası piramitlerin olduğu bölgeden çıkıp soluğu bir parfüm dükkanında aldık, size bir katalog sunup sürekli koku denettiriyorlar. Esansın gücünü göstermek için bir bardak suya üç damla damlatıp size koklatıyorlar ve gerçekten çok yoğun bir koku alıyorsunuz. Ama burada size uyarılarım var; birincisi kokladığınız koku ile şişelenen aynı olmayabiliyor, ikincisi esansı saf halde vermiyorlar, seyreltiyorlar. Sizin şişelerinizi hazırlarken seyrelterek veriyorlar. Ortamın ve kokuların güzelliğine kapılıp aldanmayın, bence almaya değmez.
Buradan öğle yemeğini yemek için Nil kıyısında gemi şeklinde bir lokantaya gittik, yemekler açık büfe ve güzeldi. Burada güllaç’a benzer bir tatlı vardı ve tadı güzeldi. Yemekten sonra Kahire Müzesi’ne doğru yola koyulduk.
Nil Üstündeki Lokantadan Ufak Bir Manzara
Kahire müzesi girişinde biletlerimizi rehberden aldıktan sonra müzenin bahçesine geçtik. Müze içerisinde rehberlerin bağırarak veya yüksek sesle eserleri tanıtmaları yasak olduğundan hepimize birer telsiz kulaklık verildi. Rehberin anlattıklarını kulaklıklar aracılığıyla duyuyorduk. Müze çok kalabalık, çok fazla tarihi eser var ve birçoğu inanılmaz derecede korunmuş. Müzeyi hakkıyla gezmek isteseniz size 2 gün gerekir. Rehberimiz yaklaşık 1 saatlik bir gezi sonunda bizi 40 dakika kadar serbest bıraktı. Müze içerisinde mumyaların bulunduğu bölüme girebilmek için 100 LE/ 18$ / 29 TL vermeniz gerekiyor. Ben o kısma da girmedim. Müzede Tutenkamon (Tutankhamun) ‘un mezarından çıkan eşyaların sergilendiği bölüm en ilgi çekeni. M.Ö 1341-1323 yılları arasında yaşayan ve 18 yaşında ölen bu firavun’un Mısır tarihinde büyük bir başarısı yok ve önemli bir firavun sayılmıyor. Ancak, mezarının 1922 yılında Howard Carter tarafından tam 3263 yıl sonra bulunması ve mezarında ki hazinesinin yağmalanmamış olması, onu bizim dönemimizde önemli bir konuma getirmiştir. Bunu şöyle kıyaslayabilirsiniz, Keops piramidinin mezar odasından geriye kalan yalnızca 3 cm büyüklüğünde bir heykelcik, Tutankamon’un maskesi, altın kutuları, takıları vs. müzede sergilenmektedir. Son yapılan DNA testi ile (Şubat 2010) Tutankhamun’un Akineton’un kız kardeşinden(aynı zamanda karısı) olan oğlu olduğunu göstermektedir. Müzede görülecek çok fazla eser var, her zamanki gibi zaman çok az.
Buradan sonra da Kahire’nin çarşısına gittik. Burası hediyelik eşya kaynıyor. Sharm’dan sonra satıcıların ilk söyledikleri fiyatlar bile çok uygun geliyor ama sakın ilk söyledikleri fiyata sazan gibi atlamayın. Çarşının ilk girişinden değil, iç kısımlarından alışveriş yapmaya çalışın. Pazarlık payınız çok fazla bazı ürünlerde 10’da birine kadar düşüyorlar. Türkiye’deki gibi pazarlık etmeye çalışmayın, fiyatı söyleyin sizin istediğiniz fiyata düşmüyorsa pahalı diyip, arkanızı dönün gidin, siz uzaklaştıkça istediğiniz fiyata düşecektir. Düşmese bile aynı ürünü ileride başka bir satıcıda olma ihtimali çok yüksek onda biraz daha fazla söylersiniz. 1,5 saat burada alışveriş yaptıktan sonra toplanma bölgemize geri döndük.
Bugün bitti mi, bitmedi. Akşam Nil nehri üzerindeki bir gemide eğlenceli akşam yemeği var. Kahire müzesinden otellere bırakıldıktan sonra, akşam yemek için yeniden otelden alınıyoruz. Ve gemiye gidiyoruz. Nil üzerindeki bu gezi de 2-3 saat sürüyor. Canlı müzik, dansöz burada da çıkıyor. Gemide yemek salonu ve eğlencenin yapıldığı yer kapalı, yan tarafları cam olmasına rağmen Nil’i rahat göremiyorsunuz. Nil’i rahat görebilmek için terasa çıkmanız gerekiyor. Dış alanı ise küçük ve sandalye bulmakta problem yaşayabilirsiniz. Nil’i seyredeyim derken aşağıdaki eğlenceyi kaçırıyorsunuz. Eğlenceden sonra yeniden otellere transfer edildik. Yarın ki İskenderiye (Alexandria) gezisi için enerji toplamak üzere hemen uyudum.

Gece Nil Nehrinden Bir Görüntü
Gece Nil Nehrinden Başka Bir Görüntü

Seyyah-î Âlem’in Seyir Defteri YD-2010001

Yorumlar

Popüler Yayınlar