Mısır Gezi Güncesi 2010 (Mısır Turu) 5.Gün


MISIR GEZİ GÜNCESİ / 5.Gün

<<< 4.Gün'e Dönmek İçin Lütfen Tıklayın

5.Gün:
Bugün için programda ATV (All Terrain Vehicle) ile çöl safarisi vardı. Ben buna da katılmadım. İyi yaptım çünkü katılanlar sabahın 05.00’inde gittiler. Hem çöl sıcağına yakalanmamak adına, hem de bugün Kahire’ye doğru otobüsle yola çıkacaktık. Sabah kahvaltıdan sonra otelden ayrıldık ve otobüse valizlerimizi yerleştirdik. Sharm’da gidilebilecek yerler arasında St. Catherine Manastır’ı da var. Bizim tur planımızda burası yer almıyordu, bu yüzden gidemedik. Sharm’ın merkezinden biraz uzakta olduğunu biliyorum.
Barış Konferansında Çekilmiş Fotoğraf (9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'de yer alıyor.)
Sharm'dan yola çıktık.
Sharm'da çalışan Mısırlıların yaşadığı bir mahalle
Sharm'da Hastane
Sharm Eski Çarşı (Old Bazaar)
Sharm Şehir Kapısı
Sharm - Kahire Arası Askeri Nokta
Sharm - Kahire Arası Çölden Bir Görüntü
Süveyş Kanalı Alt Geçit Girişi
Kahire Havaalanı
Devlet Başkanı Enver Sedat'ın Anısına Dikilen "Meçhul Asker Anıtı"
Devlet Başkanı Enver Sedat'a süikastin düzenlendiği platform
Kahire’ye giderken kötü bir tesiste mola verdik. Benim ve arkadaşım dışında gruptan kimse orada yemek yemeye cesaret edememişti. Onlar yemeği bisküvi ile geçirdiler. Yol boyunca askeri üsleri, bazı yerleşim yerlerini görüyor, çöl manzarasını izliyorsunuz. Süveyş Kanalı’nın altından geçtikten sonra bir mola daha verdik. Programda Sharm – Kahire arası yolculuk 6 saat yazsa da tam 11 saat sonra Kahire’ye varmıştık. Kahire vardığımızda ilk önce 6 Ekim 1981 yılında, radikal İslamcı Yüzbaşı Halid el-İslâmbûlî tarafından, Mısır’ın bağımsızlığının kutlandığı askeri tören sırasında öldürülen Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat’ın mezarının da hemen altında bulunduğu “Meçhul Asker Anıtını” ziyaret ettik. Anıt Enver Sedat’ın öldürüldüğü tören alanının hemen karşısında bulunuyor. Suikasti yapan yüzbaşı 1982 yılında idam edilmiştir. Burayı ziyaret ettikten sonra herkes otellere bırakıldı. Burada gruptakiler aldıkları pakete göre 3,4,5 yıldızlı otellere dağıtıldı. Daha sonra yemek için rehberin önerdiği el-Arish caddesine çıkmak istedim, bununla ilgili hikâyeyi kaldığım otelin ulaşımını değerlendirdiğim kısımda okuyabilirsiniz.
II. Otel / Pyramids View / 4 Yıldız / Kahire
Otelden Piramitlerin Görünümü
Genel Bilgiler:
En az 5-6 katlı (tam hatırlamıyorum) bir otel, dışarıda küçük açık bir havuzu var, barı çalışmıyor, otel çok tenha, vasat bir kahvaltı veriyorlar. Bu otelin en güzel özelliği, odalar piramitleri görüyor. Odanızın balkonuna çıkıp piramit manzarasında içeceğinizi yudumlayabilirsiniz. Zaten tek güzel özelliğinin de bu olduğunu söyleyebilirim. Otelin konumu çok kötü, otelden dışarı çıktığınızda bir mahallede buluyorsunuz kendinizi, taksi bulmak çok güç ve kahire de turistleri pek sevmeyen tiplerin olduğunu da hemen fark edebiliyorsunuz. Çevrede yemek yiyebileceğiniz bir yer yok.
Odalar:
Oda geniş, havadar, lüks olmasa da zevkli dekore edilmişti. Odada yine çalışmayan bir safebox, TV ve bir mini buzdolabı bulunuyordu. Zaten bütün değerli eşyalarımı yanıma aldığımdan kasaya ihtiyacımda olmuyordu. Bu otelde temizlik Sharm’daki otele göre çok daha iyiydi. Banyosu da daha güzel dekore edilmiş ve temizdi. Balkonundan piramitleri görebiliyordunuz. Özellikle geceleri piramitlerde ışıklandırmalar açıldığında çok güzel bir manzaraya tanıklık edebiliyordunuz.
Yemekler:
Bu otelde konaklama + kahvaltı şeklinde konakladığım için, bu otelde akşam yemeği yemedim. O yüzden yemekleri hakkında bir fikrim yok. Sabahları vasat bir kahvaltı veriyorlar. Otelde fazla müşteri olmadığından kahvaltı açık büfe değildi, standart bir tabak hazırlıyorlar.
Ulaşım:
İşte geldik otelin en büyük kusuruna. Bu otelden ulaşım tam bir keşmekeş, taksi bulunmuyor. Zaten Kahire’de dışarıda dolaşırken kendinizi güvende hissetmiyorsunuz. Taksiler çok eski ve köhne.. Taksilerin bir kısmı taksimetre açıyor(beyaz olanlar), bir kısmı pazarlık usulü(çamurlukları siyah olanlar), sürücüler İngilizce bilmiyor, trafik kaos, taksici sizi anladı mı, anlamadı mı bilmiyorsunuz. Şehri bilmediğiniz ve yollar çok karışık olduğundan doğru yolda olup olmadığınızı bile kestiremiyorsunuz.
Yemek yemek için rehberin tavsiye ettiği el-Arish caddesine gitmek istediğimi taksiciye söyledim. Daha sonra el-Arish’e mi, yoksa polisin bile girmeye cesaret edemediği Ölüler şehrine mi gidiyor anlamadım. Bir de şöför torpidodan bir tornavida çıkarıp direksiyonun altında bir şeylere vurdu. Adamın tipi hapisane kaçkını gibi. Taksi şöförüne Kentucky, Arby’s diyorum. Adamdan gelen tek cevap “el-Arish” oluyor. Korku dolu yolculuk sonunda Kentucky’i görünce mutlu oluyorsunuz. Kaç para diye sorunca, bişey demedi, ne verirsen ver gibi bir hareket yaptı. 20LE/ 3,5$ / 6TL gösterip tamam mı diye sorunca kafa salladı. Arby’s de yerken dönüşü düşünmeye başladım. Bu sefer taksimetreli bir taksiye binecektim, daha modern görünüyorlardı. Çıkınca bindim ve otelin adresinin Arapça yazılı olduğu zarfı gösterdim. Anladın mı diye sorunca “yes yes” dedi ama.. Otelden el-Arish’e 15 dakikada geldim, el-Arish’den otele 45 dakikada döndüm. Sora sora oteli ancak bulduk. Önce beni dolandırdığını düşündüm ama sanırım gerçekten yolu bilmiyordu. Ve tam 45LE / 8$ / 13TL tuttu. Aslında taksi çok ucuz ama düzgün bir şekilde gidebilirseniz. Biz neredeyse şehirden çıkıyorduk. Düzgün bir şekilde otele gidebilseydik tutsa tutsa 10LE /2$ /3TL ancak tutardı. Unutmayın Sharm kurtarılmış bölge, Kahire ise keşmekeş bir şehir.

Seyyah-î Âlem’in Seyir Defteri YD-2010001

Yorumlar

Popüler Yayınlar