TAYLAND GEZİ NOTLARI - 1.GÜN İSTANBUL'DAN BANGKOK'A 14,5 SAAT


 TAYLAND GEZİ NOTLARI
1.GÜN
"İSTANBUL’DAN BANGKOK’A 14,5 SAAT"

Maceramız yağışlı bir İstanbul öğleni, Bostancı’dan Yenikapı’ya, oradan 2 Alman turist ile taksi dolmuş yaparak Atatürk Havaalanına geçişimiz ile başlamış oldu. Rutin güvenlik kontrolünden geçip, Qatar Airways bankolarından biniş kartlarımızı aldık. İlk biletimiz İstanbul-Doha arası, ikinci biletimiz Doha-Bangkok arası biletimizi, sarı çerçeveli bir zarfta aldık. Burada dikkat etmeniz gereken nokta; Doha Havaalanında Satellite Transfer, Doha Arrival, Transfer and Departure, Premium Transfer olmak üzere 4 terminal bulunuyor. Her terminalin kendine ait rengi var. Uçaktan indikten sonra otobüse biniyorsunuz ve otobüs sırayla terminallerde duruyor. Siz kendi terminalinizde inmelisiniz. Bilet zarfınızın renginden hangi terminalde inmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.

Bilet Zarfının Rengi Size Hangi Terminalde İnmeniz Gerektiğini Gösteriyor.
Bilet Zarfının Rengi Size Hangi Terminalde İnmeniz Gerektiğini Gösteriyor.

Biniş Kartları
Biniş Kartları


Doha’ya belirtilen saatten 45 dakika erken varıyoruz. Biraz etrafı turlayarak zaman harcıyoruz. Kalabalık bir havaalanı, bir kenardan izlediğinizde medeniyetler buluşmasını (veya karmaşası desek daha iyi bir tanım olabilir.)  izleyebilirsiniz. Tuvaletler kötü durumda..

Doha Havalimanı (Transfer ve Kalkış Terminali)
Doha Havaalanı (Transfer ve Departures Terminal)


Doha’dan Bangkok’a gitmek üzere Boeing 777-300ER çift koridorlu orta büyüklükteki uçağımıza biniyoruz.
Boeing 777-300ER Inside
Boeing 777-300ER




Bangkok Suvarnabhumi Havaalanına vaktinden 30 dk kadar önce iniyoruz. Pasaport kontrolünde güler güzlü Tay insanları ile karşılaşıyoruz. Kontrolü hızlı bir şekilde geçtikten sonra, havaalanı içerisinde bulunan exchange ofislerinden birisinde 150$ bozduruyoruz. 

Siam Commerical Bank Exchange Slip
Siam Commerical Bank Döviz Fişi
Otele girişimiz öğleden sonra olduğu için, hemen gezimize başlamaya karar veriyoruz. Yanımızda yalnızca küçük sırt çantalarımız olması bize bu konuda oldukça avantaj sağlıyor. Havaalanının alt katında bulunan bankodan komisyon ödenerek binilen taksi durağına gidiyor ve Grand Palace’a gitmek üzere bir taksiye biniyoruz. Bu bankodan size bindiğiniz taksi ve sürücüsünün belirtildiği bir kağıt veriyorlar. Kağıdın arkasında da şikayetiniz olursa diye bir kısım var. Bir nevi kontrol sistemi oluşturmuşlar. 

Suvarnabhumi Airport Taxi Service Information Card
Suvarnabhumi Havaalanı Taksi Servisi Bilgilendirme Kağıdı

Suvarnabhumi Airport Taxi Service Information Card-Back Side
Suvarnabhumi Havaalanı Taksi Servisi Bilgilendirme Kağıdı-Arka Yüzü


Taksi şoförü yol boyunca bize Tayland ile ilgili bilgi veriyor. Düzenlenen bir turnuvada ladyboy muay thai dövüşçüsünün şampiyon olduğundan gülerek bahsettiğini hatırlıyorum. Bu arada Tayland’da eşcinsel erkeklere ladyboy denildiğini anlamışsınızdır. Muay Thai’de, Tay Box diye bildiğimiz sporun Tayca ismi.

Suvarnabhumi Airport Taxi Inside
Taksinin İçi


Şoförümüzden aldığımız bilgilerden ve yaklaşık 50dk süren yolculuktan sonra Grand Palace yakınlarında iniyoruz taksiden, etrafta çok fazla polis var. Bir seramoni var ama ne seramonisi olduğunu anlayamıyoruz. Grand Palace’a giden anayolu da kapatmışlar. 

Grand Palace'a Giden Yol Üstündeki Seramoni
Grand Palace'a Giden Yol Üstündeki Seramoni
  
Wat Mahathat’ın yakınlarda olduğunu biliyoruz. Tapınağın olduğunu tahmin ettiğimiz, yan sokağa girip bakmak istiyoruz, bu arada bir Tay yanımıza yaklaşıp tapınağın yolunu gösteriyor. Bir miktar o tarafa gittikten sonra anlıyoruz ki gösterdiği tarafta değil tapınak geri dönerken yeniden karşımıza çıkıp bulamadıysak gösterebileceğini söylüyor sürekli bir diyaloğa girme çabasında, pas vermiyoruz, oda peşimizi bırakıyor. Seramoni nedeniyle Wat Mahathat’ın asıl girişinin olduğu kısma geçemediğimizden, küçük bir tapınağın arka tarafındaki bir geçişten Wat Mahathat’a ulaşıyoruz. Bir kısmında restorasyon çalışması olan tapınağı geziyoruz.

Wat Mathathat - Restoration
Wat Mathathat - Restorasyon


İbadet edilen kısımlarda girişte ayakkabı çıkarılıyor. İlk başta çok etkileyici gelen, farklı bir mimarisi olan tapınağı geziyoruz. Sonradan öğreneceğiz ki Tayland’da her yerde buna benzer çok fazla tapınak var. 

Wat Mathathat, Bangkok
Wat Mathathat, Bangkok

Wat Mathathat, Bangkok
Wat Mathathat, Bangkok

Wat Mathathat, Bangkok
Wat Mathathat, Bangkok

 Tapınağın bir kısmına girdiğimizde içeride bir seremoni olduğunu görüyoruz, arka tarafa oturup bizde izlemeye başlıyoruz. Anladığımız kadarıyla Tay gençlerinin Budist rahipliğe kabul seremonisine denk geldik. Tayland’da ayak tabanınızı nereye uzattığınıza dikkat etmeniz gerek, çünkü ayak tabanını bir kişiye veya Buda(Buddha) heykeline doğru uzatmak hakaret olarak algılanıyor. Budizmin kurucusu Gotama Buda hakkında biraz bilgi edinmeniz, seyahtinize daha da keyif katacaktır. 

Budist Rahipliğine Kabul Töreni

Budist Rahipliğine Kabul Töreni

Budist Rahipliğine Kabul Töreni


Her yerde Buda heykelleri var. 

Wat Mathathat, Bangkok
Wat Mathathat, Bangkok

Wat Mathathat, Bangkok
Wat Mathathat, Bangkok

Wat Mathathat, Bangkok
Kutsamak İçin Bekleyen Rahipler, Wat Mathathat, Bangkok

Wat Mathathat, Bangkok
Wat Mathathat, Bangkok


Tapınaktan çıktığımızda, tören alanından geri dönen asker mangasıyla karşılaşıyoruz. Bu sıcakta o kalpaklarla durmak zorunda kaldıkları için pekte memnun değiller sanırım.

Thai Royal Soldiers
Taylandlı Kalpaklı Tören Askerleri


Wat Mahathat yakınında küçük bir tapınak daha var.

Wat Mathathat Yakınındaki Küçük Tapınak
Wat Mathathat Yakınındaki Küçük Tapınak
Askerlerden sonra Tay tahtırevan taşıyanlarla karşılaşıyoruz.

Tay Tahtıravancılar
Tay Tahtıravancılar

 Seramoni bitmiş yollar açılmış, bizde Sanamluang parkının yanından Grand Palace girişine doğru gidiyoruz. Hava çok sıcak, yorgunuz..

Sanamluang Parkı
Sanamluang Parkı

Grand Palace Wall
Grand Palace Duvarı

Grand Palace çevresinde ziyaretçilere bu saatlerde kapalı olduğunu söyleyip, çok cüzi bir miktar karşılığında sizi yakındaki diğer tapınaklara götürebileceğini söyleyerek, kuyumculara götüren, değerli taş satmaya çalışan dolandırıcı veya komisyoncularda gezmekte olduğunu okuduğumuz yazılardan biliyorduk. Bir tuk-tuk(motorsiklet ile üstü açık otomobil arası bir araç) şöförü yanımıza yaklaşarak Grand Palace’ın bugün kapalı olduğunu söyledi. Biliyoruz ya bunlar dolandırıcı, aldırmadan devam ettik.

Grand Palace giriş kapısının 20 metre önüne ulaştığımızda sivil giyimli bir kişi yanımıza yaklaşarak, bugün ziyarete kapalı olduğunu söyledi. Dedik bu da dolandırıcı heralde, geçmeye çalışıyoruz. Gelip yeniden durdurdu, bu sefer görevli olduğunu da ekleyerek yeniden tekrarladı, aslında yine inanmamıştım ama o kişi bizimle uğraşırken arkasından başka turistler içeri girmeye çalışınca üniformalı askerler onları da durdurdu. O zaman gerçekten görevli olduğunu anladım. Bugün Grand Palace’ı gezemeyecektik. Hava çok bunaltıcı ve sıcaktı. Wat Pho; ünlü yatan Buda heykelinin olduğu tapınağa gitmeye karar verdik. Grand Palace’ın arkasındaydı, Grand Palace’ın çevresinden yürüyerek Wat Pho’ya ulaştık. Bu ara yolda 4 dolandırıcıya denk geldik. Hepsi nerelisiniz, nereye gidiyorsunuz gibi cümlelerle başlayıp, sizi kandırmaya çalışıyorlar. Bir tanesi Wat Pho’nun gittiğimiz tarafta olmadığını söyleyerek kandırmaya çalıştı. İlgilenmezseniz gidiyorlar, Türkiye(Turkey) dediğinizde de anlamsız anlamsız bakıyorlar. Zannedersem bizim ülkemizi pek bilmiyorlar. Mesela Mısır’da Türkiye(Turkey) dediğinizde hemen alacağınız cevap “Hasan Şaş Yavaş Yavaş, ehehehe” oluyor.  Benim tahminim buradakilerin de diğer milletlere karşı kullandıkları kalıp cümleleri var, ama henüz Türkiye için bir kalıp cümle oluşturmadıklarından öylece kalıyorlar.

Sonunda Wat Pho’ya ulaşıyoruz. Giriş ücreti 100 Baht, bir şişe suyu da içeriden biletinizdeki kuponla ücretsiz alabilirsiniz. 

Wat Pho Entrance Ticket, Wat Pho, Bangkok
Wat Pho Giriş Bileti, Wat Pho, Bangkok
Ziyaretçileri kapıda bulunan ve Çinlileri andıran tapınak koruyucusu güleryüzlü taş heykeller karşılıyor.

Stone Temple Guardian, Wat Pho, Bangkok
Taştan Tapınak Koruyucuları, Wat Pho, Bangkok


Tapınaklarda yemek vakitleri, ibadet vakitleri veya toplanılmasını belirtmek için kullanılan gongu, ziyaretçilerde dileklerinin gerçekleşmesi için çalabiliyorlar. Daha sonra yaptığımız turlardan birisinde rehberimiz gongu çalarsanız, nazik ve ciddi bir şekilde üç kere çalmalısınız demişti. Tabi gongun hemen yanında da bir bağış kutusu bulunuyor. Zaten tapınakların her yerinde bağış kutularına rastlıyorsunuz.

Gong, Wat Pho, Bangkok
Tapınak Gongu, Wat Pho, Bangkok


Girişte çeşitli figürlerde ve boyutlarda Buda heykelleri bulunuyor, Budistler burada dileklerinin gerçekleşmesi ve iyi şans için buda heykellerinin üzerine altın varak yapıştırıyorlar. 

Gold Leafed Buddha Images
Altın Varak Yapıştırılan Buda Heykelleri

Gold Leafed Clining Buddha Image
Altın Varak Yapıştırılan Buda Heykelleri

Tapınağın girişinde dua edenleri görüyoruz. Ellerinde nilüfer(lotus) çiçeği ve tütsü tutuyorlar. Lotus çiçeğinin Budizm’de farklı bir önemi var. Lotus çamurlu, bulanık sularda yetişiyor ve suyun üzerine ulaştığında çiçeğini açıyor. Budizm’de lotus çiçeği; karanlığın üzerinde yükselip çiçeklenerek aydınlanmaya ulaşmayı; kasvet içerisinde doğmuş olan ruhun arınmasını; bu sularda yükselmeye çalışanların sadakatini simgelemektedir. 

Lotus Flower
Nilüfer Çiçeği (Lotus Flower)

Praying Buddha
Dua Edenler

Wat Pho içerisinde, çok bilinen buda heykellerinden “Yatan Buda” (Reclining Buddha) bulunuyor. Buda’nın nirvanaya ulaşmasını simgeleyen 46m boyu ve 15m yüksekliği ile oldukça etkileyici bir görünüme sahip heykel üstü kapalı bir bölümde bulunuyor. Bu bölüme girerken ayakkabılarımızı çıkarıp orada dağıtılan kumaş çantalara koyup yanımıza alıyoruz. 

Shoes Bags, Wat Pho, Bangkok
Ayakkabı Çantası Alınan Kutu ve Görevli

Reclining Buddha
Yatan Buda(Reclining Buddha) Bölümünün Girişi
Burada tapınağın restorasyonunda çalışan Tay bir kadını görüyoruz. 

Restorasyon Yapan Taylandlı Kadın
Restorasyon Yapan Taylandlı Kadın


Yatan Buda(Reclining Buddha)
Yatan Buda(Reclining Buddha)

Yatan Buda(Reclining Buddha)
Yatan Buda(Reclining Buddha)
 
Tuğla ve sıva üzerine altın ile kaplanarak yapılmış olan Yatan Buda’yı(Reclining Budhha) tek fotoğraf karesine yalnızca ayak tarafından sığdırabiliyorsunuz. 

Yatan Buda(Reclining Buddha)
Yatan Buda(Reclining Buddha)
Ayağının altında sedef işçiliği kakma süsler bulunmaktadır. Bu süsler Buda’nın 108 farklı lakşana(lâk-sâ-nâ)sını temsil etmektedir. Eski Türk yazıtlarında da izine rastlanan, Lakşana bir Buda’nın(Birçok Buda var.) fiziksel güzelliklerini ve dış görünüşünü anlatan karakteristik işaretlerdir. Duvarlarda ise tarihi hikayeleri anlatan resimleri görebilirsiniz. 

108 Lakşana(Lâk-sâ-nâ) Bulunduğu Ayak Tabanı Sedef İşçiliği
108 Lakşana(Lâk-sâ-nâ) Bulunduğu Ayak Tabanı Sedef İşçiliği

Yatan Buda’nın olduğu kısmı gezerken, resimdeki 108 küpe sırayla bozuk para atılmasından kaynaklanan  şıngırtı sesi kulağa hoş geliyor. Bu küplerin tümüne bozuk para atıldığında, şans getireceğine dair bir inanış var.

Donation Cubes, Wat Pho, Bangkok
Bağış Küpleri, Wat Pho, Bangkok

 Buda’nın arka tarafına oturmuş, radyosunu dinleyerek tütsü hazırlayan bir Tay kadını gözümüze çarpıyor.

Tütsü Hazırlayan Bir Kadın Wat Pho, Bangkok
Tütsü Hazırlayan Bir Kadın Wat Pho, Bangkok

Farklı Bir Buda Figürü Wat Pho, Bangkok
Farklı Bir Buda Figürü Wat Pho, Bangkok

Reclining Buddha Back Side
Yatan Buda(Reclining Buddha) Arka Tarafı

Reclining Buddha Head Back
Yatan Buda(Reclining Buddha) Kafasının Arkası

Duvar Resimleri, Wat Pho, Bangkok
Duvar Resimleri, Wat Pho, Bangkok

Duvar Resimleri, Wat Pho, Bangkok
Duvar Resimleri, Wat Pho, Bangkok

Tütsü Hazırlayan Taylandlı Kadın, Wat Pho, Bangkok
Tütsü Hazırlayan Taylandlı Kadın, Wat Pho, Bangkok


Different Buddha Image, Wat Pho, Bangkok
Farklı Bir Buda Heykelciği, Wat Pho, Bangkok


Back of Head of Reclining Buddha, Wat Pho, Bangkok
Yatan Buda'nın Kafasının Arkası, Wat Pho, Bangkok


Garden Pond, Wat Pho, Bangkok
Wat Pho Bahçesindeki Güzel Havuz, Wat Pho, Bangkok
Yatan Buda’nın binasından çıktıktan sonra tapınağın diğer kısımlarını gezmeye devam ediyoruz. Gerçekten büyük bir tapınak, doğru biliyorsam Bangkok’un en büyük tapınağı burası.


The Gate, Wat Pho, Bangkok
Diğer Bölümlere Açılan Kapı, Wat Pho, Bangkok

Gate, Wat Pho, Bangkok
Wat Pho, Bangkok
Chedi-Stupa, Wat Pho, Bangkok
Chedi-Stupa, Wat Pho, Bangkok


Wat Pho, Bangkok
Wat Pho, Bangkok
Bu kısım dini bir sembol olarak inşa edilen, çan kulesine benzeyen, kilden yapılmış ve porselen kaplı, Budizm’de stupa olarak adlandırılan ancak Tayca chedi denilen yapıların olduğu kısma geliyoruz. Yaklaşık 40 metre yüksekliğinde 4  chedi yükseliyor. Bu yapılara Tay Höyüğü de diyebiliriz.


Chedi-Stupa, Wat Pho, Bangkok
Chedi-Stupa, Wat Pho, Bangkok


Chedi-Stupa, Wat Pho, Bangkok
Chedi-Stupa, Wat Pho, Bangkok


Chedi-Stupa, Wat Pho, Bangkok
Chedi-Stupa, Wat Pho, Bangkok

Burada çok fazla Buda heykelciği var. Buda’nın farklı farklı pozları var ve hepsinin farklı bir anlamı ve hikayesi bulunuyor.


Buddha Images Chedi-Stupa Area, Wat Pho, Bangkok
Dört Büyük Chedi-Stupa'nın Olduğu Alandaki Buddha Heykelleri, Wat Pho, Bangkok


Tapınak Koruyucusu Köpek-Aslan Benzeri (Pekinez cinsi köpeklere benziyor)
Tapınak Koruyucusu Köpek-Aslan Benzeri (Pekinez cinsi köpeklere benziyor)
Avlu, Wat Pho, Bangkok
Avlu, Wat Pho, Bangkok


Avlu, Wat Pho, Bangkok
Avlu, Wat Pho, Bangkok
Bird, Wat Pho, Bangkok
Tapınak Avlusunda Bir Kuş, Wat Pho, Bangkok
Başka Bir İbadet Yeri, Wat Pho, Bangkok
Başka Bir İbadet Yeri, Wat Pho, Bangkok


Stone Images, Wat Pho, Bangkok
Avludaki Heykeller, Wat Pho, Bangkok
Wat Pho, Bangkok
Wat Pho, Bangkok
Ara Avlunun Girişi, Wat Pho, Bangkok
Ara Avlunun Girişi, Wat Pho, Bangkok




Ara Avlu, Wat Pho, Bangkok
Ara Avludaki Buda Heykelleri, Wat Pho, Bangkok
Ara Avludaki Buda Heykelleri, Wat Pho, Bangkok





Ara Avludaki Buda Heykelleri, Wat Pho, Bangkok
Ara Avludaki Buda Heykelleri, Wat Pho, Bangkok


Büyük Tapınak, Wat Pho, Bangkok
Büyük Tapınak, Wat Pho, Bangkok

Büyük Tapınak, Wat Pho, Bangkok
Büyük Tapınak, Wat Pho, Bangkok

Buda Heykelleri, Wat Pho, Bangkok
Buda Heykelleri, Wat Pho, Bangkok

Tapınağın Diğer Kapısı (Kapalı), Wat Pho, Bangkok



Tapınağın Pencereleri, Wat Pho, Bangkok

Büyük Buda Heykeli, Wat Pho, Bangkok
Büyük Buda Heykeli, Wat Pho, Bangkok

Büyük Buda Heykeli, Wat Pho, Bangkok
Büyük Buda Heykeli, Wat Pho, Bangkok

Büyük Tapınak Duvar Resimleri, Wat Pho, Bangkok
Büyük Tapınak Duvar Resimleri, Wat Pho, Bangkok

Büyük Tapınak Duvar Resimleri, Wat Pho, Bangkok
Büyük Tapınak Duvar Resimleri, Wat Pho, Bangkok

Wat Pho, Bangkok
Wat Pho, Bangkok

Tapınak Koruyucusu, Wat Pho, Bangkok
Tapınak Koruyucusu, Wat Pho, Bangkok

Tapınak Koruyucusu, Wat Pho, Bangkok
Tapınak Koruyucusu, Wat Pho, Bangkok

Avlu, Wat Pho, Bangkok
Avlu, Wat Pho, Bangkok

Guardians, Wat Pho, Bangkok
Tapınak Koruyucuları, Wat Pho, Bangkok

Avlu, Wat Pho, Bangkok
Avlu, Wat Pho, Bangkok

Wat Pho, Bangkok
Wat Pho, Bangkok
 
Praying Buddhists, Wat Pho, Bangkok
Dua Eden Budistler, Wat Pho, Bangkok
 
Wat Pho’nun başka bir bölümünde 7 ejderha başının koruduğu Buda heykelini görüyoruz. Buna benzer şekilde Naga diye isimlendirilen 7 başlı dişi bir yılanın Buda’yı koruyanı da bulunmaktaymış.

Yedi Başlı Ejderha(Naga) Buda Heykelinin Bulunduğu Binanın Girişi, Wat Pho, Bangkok
Yedi Başlı Ejderha(Naga) Buda Heykelinin Bulunduğu Binanın Girişi, Wat Pho, Bangkok

Yedi Başlı Ejderha(Naga) Buda Heykeli, Wat Pho, Bangkok
Batılı Bir İnsan Heykeli, Wat Pho, Bangkok
Batılı Bir İnsan Heykeli, Wat Pho, Bangkok
 
Bu tapınak aynı zamanda Tayland’ın(Siam’ın) en eski halk eğitim merkezidir. Geleneksel Tay masajını da içeren, Tay tıbbı tehlikeye girdiğinde Rama III tarafından bu tapınak Tay tıbbını öğretme ve koruma merkezi olarak yetkilenmiştir. Tapınak kampüsü içerisinde masaj okulu bulunuyor ve iki masaj binasında hizmet veriyor. Masaj ücretleri dışarıdakilere göre biraz daha pahalı ancak kesinlikle burada masaj yaptırmadan Tayland’dan ayrılmayın. 
 
Gezimizin yarısında dinlenmeden buraya gelmemiz ve havanın çok sıcak olması bizi çok yorgun düşürdü. Ama şanslıyız, çünkü Thai masajının merkezindeyiz. Merkeze girdiğimizde bize farklı masaj seçeneklerinin olduğu bir liste sunuyorlar. Fiyatlar biraz pahalı ama kesinlikle değer, masaja geçmeden önce size rahat bir kıyafet veriyorlar. Kıyafetinizi değiştirdikten sonra, tapınak atmosferinde, Tayland’ın en eski ve en ünlü masaj okulundan mezunlarına masajınızı yaptırabiliyorsunuz. O kadar yorgunluğun üstüne masaj çok iyi geldi. 
 
11:30 civarında girdiğimiz Wat Pho’yu gezdikten sonra 14:30 civarı çıkıyoruz. Tapınak çıkışındaki bir tuk tuk ile otelimizin bulunduğu Khao San Road’a gitmek için pazarlık yaptıktan sonra biniyoruz.


Tuktuk, Bangkok, Tayland
Tuktuk, Bangkok, Tayland

KhaoSan Road’ın girişinde iniyoruz. Tayland'da oldukça yaygın olan, Khaosan üzerindeki 7/11 marketlerinden birisinden Happy GSM firmasının ön ödemeli sim kartlarından alıyoruz. Hat telefonunuza taktıktan kısa bir süre çalışmaya başlıyor. Oldukça pratik. Tayland gezimiz boyunca bu hattımızı kullanıyoruz.
Happy GSM Company User Manual, Bangkok
Happy GSM Şirketi Kullanma Klavuzu, Bangkok


Daha önce rezervasyon yaptırdığım “Rikka Inn” oteline gittiğimizde bizim ayırdığımız oda tipinin kalmadığı daha pahalı bir oda tipinin bulunduğunu söylüyorlar. Bana neden bildirmediklerini söylediğimde, bir şey söyleyemediler, o zaman “diğer odayı aynı fiyattan verin dedim”, onu da kabul etmediler. 


Khao San Road, Bangkok, Tayland
Khao San Road, Bangkok, Tayland
Bizde burada kalmamaya karar verdik ve “Khaosan Palace Hotel” isimli otele gidip buraya yerleştik. Khaosan caddesinin ortasında bulunan otelde oda ücreti 3 gece için 3900 Baht/Oda.  Otelimizde, akşama kadar dinleniyoruz.
KhaoSan Palace Hotel Card
KhaoSan Palace Hotel Kartı
 
 Akşam yemeği için aşağıya iniyoruz. Geldik birçok kişi için Tayland’da problem olabilecek bir konuya, yemek konusunda seçici iseniz, özellikle deniz ürünleri ile aranız yoksa, burada deniz ürünleri derken balıkları kastetmiyorum, çok sıkıntı çekebilirsiniz. Karides neredeyse her yemeğin içine giriyor, pizzada bile var düşünün. Kırmızı et çok fazla yok, olanda çoğunlukla domuz eti. Kuzu etini Hint lokantalarında bulabilirsiniz. (Dana Eti’de onlarda yok. J) Yollarda tropikal meyveler satılıyor, oldukça ucuz sırf meyve ile bile karnınızı doyurabilirsiniz. Marketlerde sıcak su ile pişirilen hazır gıdalar bulunmakta, bisküvi tarzı yiyeceklerde bulabilirsiniz. Yemek konusunda çok seçici değilseniz ve hijyen konusuna da kafayı takmazsanız, birkaç hafta idare edersiniz.

Diğer taraftan eğer deniz mahsullerini, tropikal meyveleri, bu meyvelerden yapılan karışımları, acılı yemekleri, yeni tatları denemeyi seviyorsanız Tayland sizin için cennet sayılır. Açıkçası biz bu konuda büyük bir problem yaşamadık. Khaosan Road’ın arka sokağında bulunan bir yol üstü lokantada yemeğimizi yiyoruz. (Kase’deki Tom Yam Kung, arka tarafta kalamar ve ön tarafta soslu kum midyesi)



Dinner, KhaoSan Road, Bangkok, Tayland
Akşam Yemeği, Ram Buttri Road(Khao San Paralel Sokağı), Bangkok, Tayland


Yemeğimizi yedik ve karşımızda bir sokak satıcısı farklı bir meyve satıyor. Hemen tanıdık bu da meşhur “Durian”, bu meyve ile ilgili baya bir bilgimiz vardı. Durian kokusu cehennem, tadı cennet diye anlatılan bir meyve ve Tayland’da otellere toplu taşım araçlarına bu meyve ile binmek yasak.. Hatta bunu yiyen bir yolcudan yayılan koku nedeniyle uçuşun iptal edildiği gibi hikayeler okumuştuk. Biraz düşündük ve başka yerde ve başka mevsimde bulamayacağımıza göre denemeliydik. 


Durian Vendor, Ram Buttri Road, Bangkok, Tayland
Durian Satıcısı, Ram Buttri Road, Bangkok, Tayland

Bu meyvenin içerisinden yumuşak bir kısım çıkıyor. Tadını tarif etmem mümkün değil ama dokusu yumuşak bir nevi muhallebi kıvamında tadı güzel denebilecek bir meyve. 


Durian Fruit, Bangkok, Tayland
Durian Fruit, Bangkok, Tayland
 
Khaosan’a geri dönüyoruz ve Tayland’da sıklıkla göreceğimiz, tropikal meyvelerden taze içecekler hazırlayan bir büfeden meyve kokteyllerimizi alıyoruz.


Fruit Coctail Dealer, KhaoSan Road, Bangkok
Meyve Kokteylleri Hazırlayan Büfe, KhaoSan Road, Bangkok


KhaoSan Road Evening, Bangkok
KhaoSan Road Akşamı, Bangkok


KhaoSan Road Evening, Bangkok
KhaoSan Road Akşamı, Bangkok

McDonald’s maskotu gittiği kültüre göre değişiklik gösteriyor. Maskotun yaptığı bu harekete Tayland'da  “wai” deniliyor ve selamlaşma da kullanılıyor.


Wai McDonald's Mascot, KhaoSan Road, Bangkok
Wai Selamı Veren McDonald's Maskotu, KhaoSan Road, Bangkok

 Tayland'da yerel tur firmaları güvenilir, ucuz ve sayıları fazla.. KhaoSan üzerinde bulunan bir tur firmasından yarın için Yüzen Market (Floating Market), Kwai Köprüsü (Kwai Bridge-River) ve Kaplan Tapınağı Turunu yemek dahil, 600 Baht/Kişi olacak şekilde satın alıyoruz. Tur acentasında satış yapan personel Kaplan Tapınağında yasak olması nedeniyle kırmızı, turuncu ve sarı renkte kıyafetler giymememizi belirtiyor.Yarın sabah 7.00'de hazır olmamız gerekiyor. Bizi gelip otelimizden alacaklar. Ödemeyi yapıp makbuzumuzu alıyoruz. Makbuzun altında satıcının telefonu bulunuyor. Makbuz üzerinde bulunan bazı bilgileri silerek yayınlıyorum. (İsimler, telefon numaraları, imzalar vs.)


Floating Market, Kwai Bridge, Tiger Temple, Bangkok
Yüzen Market, Kwai Köprüsü, Kaplan Tapınağı Tur Makbuzu, Bangkok
 
Bugünü burada bitiriyoruz, umarım sizler için iyi bir kaynak olmuştur. Yazı hakkında yorumlarınızı, önerilerinizi ve sorularınızı bekliyorum.



Gezi Planlaması İçin Tıklayın                                                                               2. Gün İçin Tıklayın

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar